Retentieplaat

De retentieplaat is een mal die zo gevormd is, dat je gebit op een natuurlijke manier kan wennen aan de nieuwe stand. Met deze mal ga je heel voorzichtig afbouwen zonder dat de tanden en kiezen de kans krijgen naar de oude stand terug te gaan. Tanden en kiezen staan na een beugel behandeling los in je kaakbot en moeten in deze nieuwe positie weer vastgroeien. Dit proces van vastgroeien kan soms meerdere jaren duren. Ook kun je met een retentieplaat nog kleine correcties uitvoeren.

Je kunt niet zomaar stoppen met het dragen van je retentieplaat; begin pas met afbouwen als je van ons dit advies krijgt. Het is belangrijk om het dragen geleidelijk af te bouwen. 

Wanneer heb je een retentieplaat nodig?

  • Risico's van klemmen en knarsen: Als je klemt of knarst, kan deverticale overbeet toenemen, en kunnen de ondertanden contact maken op de spalk in de bovenkaak. Dit kan leiden tot een gebroken of losse spalk. Een retentieplaat voorkomt dit.
  • Als de stand van de kiezen veranderd.
  • Bij sommige mensen kan de bovenkaak smaller worden bij de kiezen, in zulke gevallen wordt een retentieplaat aanbevolen om te voorkomen dat de bovenkaak smaller wordt. Vaak wordt de plaat dan uitgerust met een schroef, zodat de bovenkaak ook weer breder gemaakt kan worden. 
  • Als er geen spalk in de bovenkaak geplaatst kan worden dan heb je een retentieplaat nodig.
  • Toename van de overbeet.
  • Voor kleine correcties kan ook een retentieplaat worden gebruikt.

Wanneer in?

  • We geven je instructies wanneer je de plaat moet dragen, dit kan bij iedereen weer anders zijn.
  • Je doet de plaat uit met eten en sporten. Doe je beugel dan altijd in het beugelbakje wat je hebt gekregen. Dit om te voorkomen dat de beugel kapot gaat of kwijt raakt

Dragen van de beugel

Je kunt niet zomaar stoppen met het dragen van je retentieplaat; begin pas met afbouwen als je van ons dit advies krijgt. Het is belangrijk om het dragen geleidelijk af te bouwen.

Hier zijn enkele tips:

Houd het schema aan wat je van de orthodontist hebt gekregen, mocht de beugel strak gaan zitten betekent dat je de plaat waarschijnlijk te weinig draagt, ga de plaat weer wat meer dragen. Een plaat die goed wordt gedragen gaat lekker los zitten. Het is aan te raden om de retentieplaat zo lang mogelijk te blijven dragen. Dit helpt niet alleen om je tanden en kiezen in hun nieuwe positie te houden, maar het beschermt ook de spalk in je bovenkaak en voorkomt gebitsslijtage. Ook als je klaar bent met de behandeling is het belangrijk om de plaat voor de nacht te blijven dragen Dit kan soms nog jaren duren, omdat de plaat een bescherming van de bovenspalk kan zijn bij klemmen of knarsen. Als je vragen hebt over hoe je het dragen van je retentieplaat moet afbouwen, neem dan contact op met de praktijk voor persoonlijk advies.

Schoonmaken

Poets de beugel, elke keer als je ook je tanden poetst, heel goed schoon met je tandenborstel. Als er aanslag op de beugel ontstaat, zet de beugel dan in een bakje met schoonmaakazijn, dan lost de aanslag op.

Nacontrole

Tijdens de retentieperiode zijn er nog enkele belangrijke afspraken.

  1. Controle afspraken: Je zult nog een aantal keer langs moeten komen voor controles. Tijdens deze bezoeken controleren wij of je tanden en kiezen in de juiste positie blijven staan. Ook checken we ook of je spalken nog goed vast zitten.
  2. Het is belangrijk om je retentieplaat altijd mee te nemen naar de controles.
  3. Aan het einde van de retentieperiode krijg je een advies over je verstandskiezen.

Last

Als je merkt dat de retentieplaat stuk gaat, pijn doet of erg strak zit, neem dan onmiddellijk de volgende stappen:

  1. Neem contact op: Bel zo snel mogelijk naar de praktijk om een afspraak te maken. Dit stelt ons in staat om de situatie snel te beoordelen en een oplossing te bieden.
  2. Op de afspraak: Als je plaat stuk is breng dan het model mee waar de retentieplaat op gemaakt is, meestal kunnen we de plaat op dit model laten repareren.

Informatie

Wil je de informatie bij de hand hebben? Download dan het informatieblad via onderstaande knop

Informatie over de Retentieplaat