Opbeetplaat

Een opbeetplaat is een uitneembare beugel met een kunststof verdikking achter de boventanden (de opbeet). Deze extra verdikking helpt om een diepe beet, minder diep te maken. Een diepe beet kan schadelijk zijn voor je gebit en het tandvlees achter je boventanden. Door de opbeetplaat te dragen, komen je kiezen niet in contact met elkaar, waardoor de kiezen iets naar elkaar toe gaan groeien. Zij maken eerder contact, hierdoor wordt de diepe beet minder.

De opbeetplaat is uitgerust met kleine haakjes op de voortanden en twee rechte staafjes aan de achterkant van de plaat, ook wel ankers genoemd. Deze ankers klik je vast boven de bandjes die om de grote kiezen zitten. Om de opbeetplaat uit te doen en weer in te doen, buig je de tweeankers voorzichtig een beetje naar buiten. Hierdoor kun je de beugel gemakkelijk verwijderen en weer terug plaatsen.

Wennen

De beugel zit vrij los in de mond, dit is normaal. Het voelt in het begin misschien vreemd aan, want de beugel veert een beetje als je ondertanden de opbeetplaat raken, meestal ben je hierna 1 tot 2 weken goed aan gewend.

Het allerbelangrijkste is dat je zoveel mogelijk je ondertanden lichtjes tegen de opbeet plaat zet, omdat de beugel alleen dan effectief kan functioneren.

Uitdoen en indoen

De opbeetplaat is uitgerust met kleine haakjes op de voortanden en twee rechte staafjes aan de achterkant van de plaat, ook wel ankers genoemd. Deze ankers klik je vast boven de bandjes die om de grote kiezen zitten. Om de opbeetplaat uit te doen en weer in te doen, buig je de twee ankers voorzichtig een beetje naar buiten. Hierdoor kun je de beugel gemakkelijk verwijderen en weer terug plaatsen.

Wanneer dragen?

overdag als 's nachts. Overdag werkt de beugel het beste, omdat je dan actief op de beugel kunt bijten. ’s Nachts is dit lastig omdat je slaapt. Als je de beugel alleen ’s nachts draagt, gebeurt er vrijwel niets hierdoor kan de behandeling langer duren.

Slijtplekjes in de beugel

Na enkele weken zul je merken dat er slijtageplekken ontstaan in de opbeet en soms zelfs een gleuf. Dit is een goed teken en geeft aan dat je de beugel draagt.

Gevoelige tanden

Soms zijn de ondertanden in het begin gevoelig, dit is normaal. De gevoeligheid verdwijnt als je de beugel goed draagt.

Slecht passen of kapot?

Neem dan contact op met de praktijk. Als de beugel kapot gaat, bel dan zo snel mogelijk naar de praktijk en neem het gebitsmodel mee waarop de beugel is gemaakt. wij kunnen dan direct de beugel opsturen om deze te laten maken.

Schoonmaken

Poets de beugel elke dag goed schoon met je tandenborstel. Als er aanslag ontstaat, leg de beugel dan in de schoonmaakazijn.

Informatie over de Opbeetplaat