De activator

Voor het corrigeren van een overbeet kan een activator (ook wel ‘blokbeugel’ genaamd), die in een laboratorium precies op maat wordt gemaakt, worden gebruikt. De beugel stimuleert de groei van de onderkaak, waardoor boven- en ondergebit mooier boven elkaar komen te staan. Na correctie van de overbeet volgt doorgaans nog een behandeling met een vaste (slotjes) beugel. De activator is een beugel met snelle resultaten.

Het plaatapparaat

Het plaatapparaat is een kunsthars plaat die tegen het gehemelte aansluit. Bij de kiezen zitten klemmetjes zodat de plaat goed blijft zitten. Met behulp van bevestigde metalen duwveertjes kunnen tanden en/of kiezen verplaatst worden. Ook kan een schroefje worden geplaatst als de bovenkaak te smal is. Het schroefje is zo gemaakt dat het thuis kan worden aangedraaid. Zelf kun je er niet goed bij, maar wij leren één van de ouders of een handige broer of zus om de beugel strakker te zetten.

Het aandraaien van de schroef is niet pijnlijk. Het gevoel van “strak” verdwijnt al na een paar minuten. Sommige kinderen voelen “kriebel” naast de neus als de bovenkaak breder wordt. Na een paar dagen ontstaat er een spleetje tussen de voortanden. Dit spleetje groeit uit tot een brede spleet, een teken dat de kaak snel breder wordt. Als de kaak breed genoeg is, meestal al na een paar weken, wordt de schroef vastgezet en blijft nog geruime tijd zitten. Het spleetje tussen de voortanden groeit in een paar weken vanzelf dicht.

Vaste apparatuur

Bij vaste apparatuur (ook wel ‘slotjesbeugel’ genoemd) kunnen tanden en kiezen individueel van stand worden veranderd en in de juiste positie worden gezet. Wij komen tot de mooiste eindresultaten met een korte behandelduur, doordat wij in onze praktijk gebruik maken van slimme, intelligente beugels die op zeer patiëntvriendelijke wijze tanden snel en op natuurlijke manier recht zetten.

De eerste weken met je vaste beugel

Zodra jouw beugel is geplaatst, kan je in het begin last krijgen van gevoelige tanden. Dit gevoel duurt gelukkig maar een paar dagen tot maximaal een week. Het is belangrijk om in deze periode je gebit zoveel mogelijk te beschermen. Eet de eerste twee dagen dus alleen zacht voedsel (brood zonder korstjes, soep, enz.). Ook kan de beugel in het begin blaartjes veroorzaken op de binnenkant van je lippen en wangen. Je krijgt wax mee om de scherpe delen van jouw beugel af te dekken. Bij het eten en tijdens het poetsen van je tanden moet je de wax eraf halen.

Poetsen en eten met je vaste beugel

Door de vaste beugel is het poetsen van je tanden iets moeilijker. Tussen de brackets en langs het tandvlees blijven er voedselresten achter en ontstaat tandplak. Als je dit niet wegpoetst, krijg je na een tijdje lelijke verkleuringen van het glazuur. Deze verkleuringen gaan na het uithalen van de beugel niet weg. Het is dan ook erg belangrijk om je gebit perfect schoon te houden. Je krijgt hierover een uitgebreide uitleg van ons.

Wij adviseren je om minstens twee keer per dag voor minimaal twee minuten je tanden te poetsen én te spoelen met speciaal mondspoelmiddel met fluoride. De producten die wij adviseren te gebruiken om te poetsen en te spoelen zijn bij ons in de praktijk te koop.

Je nieuwe beugel is kwetsbaar. De dunne beugeldraden kunnen verbuigen en de lijm die op jouw glazuur is aangebracht, is niet sterk. Anders krijgen we het er niet meer vanaf! Het is daarom erg belangrijk om hard én kleverig voedsel zoveel mogelijk te vermijden. Denk hierbij aan lolly’s, noten, toffees, drop en ander hard en kleverig voedsel. Je kan wel harde appels, rauwkost en stokbrood eten, maar wel in stukjes.

  Wat je beter niet kunt eten:

  • Kauwgom, ook geen suikervrije.
  • Kleverig voedsel en kleverige snoep.
  • Harde snoepjes zoals lolly’s.
  • Hard voedsel zoals appels, wortels, harde broodkorsten, pizzakorsten.

Hard voedsel kun je het beste in kleine stukjes snijden. De draden van de beugel zouden anders kunnen verbuigen, waardoor de tanden naar de verkeerde kant worden bewogen.

De vaste slotjesbeugel

Bij vaste apparatuur (ook wel ‘slotjesbeugel’ genoemd) kunnen tanden en kiezen individueel van stand worden veranderd en in de juiste positie worden gezet. Wij komen tot de mooiste eindresultaten met een korte behandelduur, doordat wij in onze praktijk gebruik maken van slimme, intelligente beugels die op zeer patiëntvriendelijke wijze tanden snel en op natuurlijke manier recht zetten.

Lees meer